Mijn absolute favo-programma 'The great British bake-off' is geëindigd. Om toch niet in het gevreesde zwarte gat te vallen, ben ik dan maar zelf terug aan het bakken en vooral bloggen geslagen. Deze koekjes brengen me helemaal terug naar mijn jeugd waar Marie (één van mijn zussen) en ik namiddagen in de keuken spendeerden. In één van onze favoriete kookboeken - Het grote bakboek - stond een recept voor chocolade-vanillekoekjes in allerlei vormen (dambord, gemarmerd ...) en dit stak uiteraard onze ogen uit! Deze keer maakte ik ze maar in één vorm: de swirl.
Ingrediënten:
- 200 g bloem
- 100 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 ei
- 120 g zachte boter
- een snuifje zout
- 60 g donkere chocolade
- zeste van 1/2 citroen
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Meng de bloem, suiker, vanillesuiker en het snuifje zout bij elkaar.
- Klop het ei los en voeg de helft van het ei toe (dit is genoeg, anders krijg je te harde koekjes).
- Voeg de zachte boter toe en meng het deeg goed. Kneed niet te lang, want ook dit maakt de koekjes harder.
- Verdeel het deeg in twee delen.
- Smelt de donkere chocolade en voeg dit bij 1 van de 2 delen. Meng goed.
- Voeg de citroenzeste bij de andere helft van het deeg en meng dit ook goed.
- Verdeel ieder deeg nog eens in 2.
- Leg 4 bladen bakpapier klaar ( van ongeveer 40 cm lang op 25 cm breed). Dit maakt het samenstellen van de koekjes later veel makkelijker.
- Rol 1 deel van het deeg op het bakpapier, met een beetje bloem (zo weinig mogelijk), uit tot een rechthoek van ongeveer 25 cm op 15 cm, een 3 mm dik. Leg dit voorlopig aan de kant.
- Doe hetzelfde voor de 3 andere delen deeg.
- Samenstellen: Neem 1 wit deeg. Leg hierop een bruin deeg. Verwijder het bakpapier van het bruine deeg. Rol de twee nu samen op. Gebruik het bakpapier van het witte deeg om de rol strak te krijgen. Druk het op het einde nog eens stevig aan.
- Doe hetzelfde met de twee andere lagen.
- Laat het deeg gedurende een half uurtje in de koelkast opstijven.
- Bekleed een bakblik met bakpapier.
- Snijd de deegrollen in schijfjes van ongeveer 1 cm dik en leg ze op de bakplaat.
- Bak ze gedurende ongeveer 15 min op 160°C.
- Haal ze uit de oven wanneer ze net goudblond gebakken zijn. Zeker niet te lang laten bakken.
- Laat ze afkoelen op een roostertje.
- Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten