Steak and Guinness Pie

Nog een gerecht dat ik voor het eerst tijdens mijn erasmusperiode in Belfast at. Ook dit is weer mijn eigen interpretatie, maar echt de moeite. Het is stoofvlees waarmee je kan ontvangen, want de deegkorst maakt het extra feestelijk!

Ingrediënten:
  • 1, 2 kilo mager stoofvlees
  • 2 eetlepels bloem
  • boter
  • 3 uien
  • 3 grote wortelen
  • 3 stukken witte selder
  • 15 verse zilveruitjes (geen opgelegde)
  • laurier en verse tijm
  • 600 ml Guinness
  • 1 keteltje rundsbouillon van Knorr
  • peper/zout
  • 1 theelepel rode bessengelei
  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 ei
Werkwijze:
  1. Snijd de stukken stoofvlees allemaal even groot.
  2. Bestrooi ze met bloem.
  3. Bak ze aan in schuimende boter in een stoofpot.
  4. Als ze goudbruin zijn, haal je ze er terug uit.
  5. Snijd de ui in stukjes (niet te klein).
  6. Stoof de ui aan in dezelfde stoofpot, voeg eventueel nog wat boter toe.
  7. Voeg het vlees er terug bij, en voeg 2 blaadjes laurier en een aantal takjes verse tijm toe.
  8. Bevochtig met de Guinness, totdat het vlees net onder staat en voeg het keteltje rundsbouillon toe.
  9. Breng zachtjes aan de kook.
  10. Laat gedurende een dikke 2 uur sudderen, zonder deksel. Voeg af en toe water toe zodat het vlees steeds net onder staat.
  11. Snijd ondertussen de wortelen en de selder in duimbrede stukken.
  12. Pel de zilveruitjes.
  13. Voeg de stukken wortel, selder en zilveruitjes toe en laat nog gedurende ongeveer 30 à 45 minuten mee pruttelen.
  14. Het vlees zal tegen dan zacht zijn.
  15. Kruid af met peper en zout en voeg eventueel een lepeltje gelei toe.
  16. Schep het stoofvlees in een ovenschotel.
  17. Verwarm de oven voor op 180°C.
  18. Neem de cirkel bladerdeeg.
  19. Snijd in het midden van de cirkel een kruisje, zodat de stoom hierlangs kan ontsnappen.
  20. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt eigeel.
  21. Leg vervolgens het deeg over de ovenschotel, druk de randjes goed aan.
  22. Bak gedurende ongeveer 20 à 25 minuten op 180°C.
  23. Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten