Gougères (soesjes gevuld met kaas en ham)

Deze soesjes zijn allesbehalve hip en cool (het is een heel klassiek, Frans recept), maar ze zijn zo ontzettend lekker. Voor mij zijn ze daarenboven ook nog echt jeugdsentiment. Ik herinner mij nog levendig hoe ik als kind voor het eerst soezenbeslag maakte en halverwege moest wisselen van arm omdat ik niet genoeg kracht had. Nu, ongeveer 15 jaar later, maak ik ze opnieuw en ik merk dat de kracht in mijn armen is toegenomen. Maar, wat gelukkig niet veranderd is, is de smaak. Heerlijk krokant vanbuiten, zalig zacht vanbinnen.
Het is een vrij gemakkelijk recept, maar er kruipt wel wat tijd in.

Ingrediënten:
Voor de soesjes:
  • 250 ml water
  • 100 g boter
  • 150 g bloem
  • snuifje zout
  • 4 eieren
Voor de vulling:
  • 200 g geraspte kaas (type gruyère) --> 150 g voor de saus, 50 g apart houden
  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 0,5 l melk
  • 75 g gekookte ham
  • peper/zout/nootmuskaat
Werkwijze:
Voor de soesjes:
  1. Verwarm de oven voor op 190°C (heteluchtoven)
  2. Doe het water, het snuifje zout en de boter samen in een steelpan of kookpot en breng het aan de kook.
  3. Als het water kookt en de boter gesmolten is, neem je de pan even van het vuur en voeg je de bloem toe.
  4. Zet het terug op het vuur en meng de bloem met een houten lepel met het water en de boter. Het deeg moet van de randen loskomen.
  5. Als het deeg een bol vormt, neem je de pan van het vuur.
  6. Meng nu één voor één de eieren met een houten lepel onder het deeg. Dit vergt nogal veel armkracht, maar het deeg moet steeds terug een homogene massa zijn vooraleer je een volgend ei toevoegt.
  7. Beleg een bakblik met bakpapier.
  8. Doe het deeg in een spuitzak. Gebruik een vrij grote getande spuitmond.
  9. Spuit kleine bolletjes deeg op het bakblik.
  10. Bak de soesjes op 190°C (heteluchtoven) gedurende 20 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn. Tip: de soesjes zijn klaar als ze goudbruin zijn en ze hol klinken als je onderaan de soesjes met je vinger tikt.
  11. Laat ze op een rekje afkoelen.
Voor de vulling:
  1. Maak een roux met de bloem en de boter: Boter smelten in een steelpan. Bij de gesmolten boter de bloem toevoegen. Eventjes op het vuur laten drogen. Zeker niet laten bruinen
  2. Voeg dan beetje per beetje de melk toe. Klop de saus glad met een klopper.
  3. Laat de saus even doorkoken zodat ze kan indikken.
  4. Zet het vuur af en voeg de geraspte kaas toe.
  5. Snij de hesp héél erg fijn en voeg ze bij de saus. (de hesp moet echt superfijn zijn, anders kan je die nooit in de soesjes spuiten met een smal spuitmondje)
  6. Kruid af met peper, zout en wat nootmuskaat.
  7. Laat de saus afkoelen.
Afwerking:
  1. Maak onderaan in de soesjes met een mes een gaatje.
  2. Steek een klein spuitmondje in een spuitzak en vul de spuitzak met de kaassaus.
  3. Spuit de vulling in de soesjes via het gemaakte gaatje.
  4. Veeg de overtollige saus aan het gaatje weg.
  5. Strooi 50 g gruyèrekaas op een bordje en druk de onderkant van de soesjes in de kaas. Zo zal de vulling niet uit je soesje bubbelen.
  6. Leg ze op een bakblik met bakpapier.
  7. Bak ze gedurende een tiental minuten op 180°C.
  8. Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten