Winterse kalkoenrollade met pistachenoten en spekjes





Dit recept heb ik twee jaar geleden op kerstdag gemaakt en het was toen een groot succes. Het is daarenboven ook erg geschikt om voor een grote groep mensen te maken, want je kan het een dag op voorhand maken en dan gewoon afbakken in de oven.

Voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 500 g kalkoenborst
  • 300 g gekruid gevogeltegehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels havermoutvlokken
  • 1 ui
  • 75 g spekblokjes
  • 50 g ongezouten pistachenoten
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 eetlepel boter + extra voor op het vlees en de ovenschotel
  • peper/zout
  • keukentouw/bakpapier
Werkwijze:
  1. De kalkoenborst moet een dikte krijgen van ongeveer 1 cm. Hoe doe je dit?
    - Maak insnijdingen in de kalkoenborst zodat je deze open kan plooien. zie foto 1
    -
    Leg vervolgens de kalkoen tussen 2 vellen plasticfolie en klop de kalkoen plat met de achterkant van een steelpan. zie foto 2

  2. Voor de vulling:
    - Versnipper de ui en stoof deze aan in wat boter samen met de spekblokjes.
    - Doe de ui, de spekblokjes, het ei en de havermoutvlokken bij het gehakt.
    - Hak de peterselie en de pistachenoten en voeg deze ook bij het gehakt.
    - Meng dit alles goed.

  3. Leg de vulling in een lange worst over de platgeklopte kalkoenborst.
  4. Rol het kalkoenvlees strak op zodat je een mooie rollade verkrijgt.
  5. Neem het keukentouw en bind de rollade op.
  6. Kruid de rollade met peper en zout.
  7. Verhit boter in een pan, kleur de rollade snel in de pan. De rollade moet helemaal nog niet gaar zijn, gewoon dichtgeschroeid.
  8. Leg de rollade in een ingeboterde ovenschotel, leg er enkele klompjes boter op.
  9. Verfrommel een stuk bakpapier en maak dit nat. Wring het vervolgens uit en leg dit over het vlees in de ovenschotel. Zo droogt het vlees niet uit.
  10. Bak gedurende ongeveer 30 à 35 minuten op 180°C.
  11. Laat 10 minuten rusten nadat het uit de oven komt en versnijdt het vlees vervolgens in sneetjes van ongeveer 1 cm.
  12. Heerlijk met de portosaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten