Tonijnsteak met pistachekorst en komkommersalade

Dit gerecht is geïnspireerd door het kookboek 'Ottolenghi'. Een fantastisch boek dat de focus legt op pure smaken en groenten op de voorgrond plaatst.

Ingrediënten:  
  • 600 g tonijnsteak 
  • 2 eetlepels mosterd 
  • 100 g gedopte pistachenoten (gezouten en geroosterd) 
  • ½ citroen 
  • Olijfolie 
  • Peper/zout
Werkwijze:
  1. Hak de pistachenootjes fijn. 
  2. Kruid de tonijn met peper en een beetje zout (niet te veel, want de nootjes zijn al gezouten).  
  3. Rasp de schil van een halve citroen en wrijf de tonijn hiermee in. 
  4. Bestrijk de tonijn met de mosterd en wentel de tonijn in de gehakte pistachenootjes. 
  5. Verhit een pan met een scheut olijfolie. 
  6. Bak de tonijn kort, maar hevig in de pan. De tonijn moet gekorst zijn aan de buitenkant, maar nog rauw vanbinnen. 
  7. Haal de tonijn van het vuur en besprenkel met een beetje citroensap. 
  8. Verdeel de tonijn in kleinere porties en serveer met de komkommersalade. 
  9. Smakelijk! 
 Voor de komkommersalade
  •  1 komkommer 
  • 1 eetlepel maanzaad
  •  1/2 rode chili 
  • 2 eetlepels koriander 
  • 2 eetlepels wijnazijn 
  • 3 eetlepels olijfolie 
  • ½ eetlepel suiker 
  • Peper/zout 
Werkwijze: 
  1. Maak met een dunschiller dunne linten van de komkommer. De pitjes gebruiken we niet. 
  2. Snijd de komkommerlinten nadien nog fijner totdat je een soort van tagliatelle krijgt. 
  3. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd hem in heel erg fijne reepjes. 
  4. Hak de koriander fijn. 
  5. Meng vervolgens alle andere ingrediënten bij elkaar. Meng dit best met de hand, zo kunnen de smaken echt één worden.
  6.  Door het zout zal de komkommer een deel van zijn vocht verliezen. Giet dus net voor het serveren een deel van het vocht af en proef nog eens of er nog iets bijgekruid moet worden. 
  7. Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten