Marie's fantastische gebakken mosselen

Dit is weer een receptje dat ik gestolen heb van mijn zus Marie, die net als vele andere familieleden, één van mijn keukenhelden is.
Om je vingers bij af te likken, letterlijk en figuurlijk ...

Ingrediënten:
  • 1 kg mosselen
  • 1 dl witte wijn
  • 2 stengels witte selder
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • olijfolie
    ---------------------------
  • 1 kleine ui
  • 2 à 3 teentjes look
  • 1 handvol peterselie
  • 3 à 4 eetlepels paneermeel
  • peper/zout
  • 1/2 citroen
  • olijfolie
Werkwijze:

Stap 1: Garen van de mosselen:
  1. Verwijder de baard van de mosselen (vieze draden en algen aan de rand van de schelp) en was de mosselen in gezouten water.
    --> Laat steeds water lopen in de gootsteen, voeg zout toe, spoel ze goed hierin, haal ze uit het water en laat vervolgens al het water weglopen en begin opnieuw (minstens 3 keer).
  2. Snij de wortel, selder en ui grof en stoof ze aan in wat olijfolie onder deksel.
  3. Als de groenten bijna gaar zijn, voeg je de mosselen en de witte wijn toe. Zet het deksel op de kookpot en laat gedurende 3 à 4 minuten op hoog vuur garen.
  4. Schud de mosselen op en laat ze nog een aantal minuten verder garen, totdat alle schelpen open zijn.
  5. Zet vervolgens de mosselen aan de kant en laat ze een aantal minuten afkoelen.
  6. Verwijder nu steeds één schelp en leg de halve schelpen (waar de mosselen inzitten) aan de kant.
  7. Deze mosselen gaan we gebruiken om te bakken.
Stap 2: Bakken van de mosselen:
  1. Versnipper de kleine ui fijn. Hak de peterselie en pers de lookteentjes.
  2. Giet een goede scheut olijfolie in een pan, fruit de ui hierin totdat deze zacht is.
  3. Voeg de halve mosselschelpen, de gehakte peterselie en de look toe. Laat dit een tweetal minuutjes op hoog vuur bakken.
  4. Giet een extra scheut olijfolie in de pan en voeg het paneermeel toe. Het paneermeel moet niet echt bruin worden, maar vormt een licht korstje in en rond de mosselschelp.
  5. Laat dit nog even mee bakken.
  6. De volledige baktijd van de mosselen mag niet langer dan 5 minuten duren, anders worden ze taai.
  7. Zet de mosselen van het vuur, kruid bij met peper en zout (niet te veel) en besprenkel met het sap van een halve citroen.
  8. Serveer de mosseltjes in de pan met wat stokbrood ernaast.

1 opmerking: