Om je vingers bij af te likken, letterlijk en figuurlijk ...
Ingrediënten:
- 1 kg mosselen
- 1 dl witte wijn
- 2 stengels witte selder
- 1 wortel
- 1 ui
- olijfolie
--------------------------- - 1 kleine ui
- 2 à 3 teentjes look
- 1 handvol peterselie
- 3 à 4 eetlepels paneermeel
- peper/zout
- 1/2 citroen
- olijfolie
Stap 1: Garen van de mosselen:
- Verwijder de baard van de mosselen (vieze draden en algen aan de rand van de schelp) en was de mosselen in gezouten water.
--> Laat steeds water lopen in de gootsteen, voeg zout toe, spoel ze goed hierin, haal ze uit het water en laat vervolgens al het water weglopen en begin opnieuw (minstens 3 keer). - Snij de wortel, selder en ui grof en stoof ze aan in wat olijfolie onder deksel.
- Als de groenten bijna gaar zijn, voeg je de mosselen en de witte wijn toe. Zet het deksel op de kookpot en laat gedurende 3 à 4 minuten op hoog vuur garen.
- Schud de mosselen op en laat ze nog een aantal minuten verder garen, totdat alle schelpen open zijn.
- Zet vervolgens de mosselen aan de kant en laat ze een aantal minuten afkoelen.
- Verwijder nu steeds één schelp en leg de halve schelpen (waar de mosselen inzitten) aan de kant.
- Deze mosselen gaan we gebruiken om te bakken.
- Versnipper de kleine ui fijn. Hak de peterselie en pers de lookteentjes.
- Giet een goede scheut olijfolie in een pan, fruit de ui hierin totdat deze zacht is.
- Voeg de halve mosselschelpen, de gehakte peterselie en de look toe. Laat dit een tweetal minuutjes op hoog vuur bakken.
- Giet een extra scheut olijfolie in de pan en voeg het paneermeel toe. Het paneermeel moet niet echt bruin worden, maar vormt een licht korstje in en rond de mosselschelp.
- Laat dit nog even mee bakken.
- De volledige baktijd van de mosselen mag niet langer dan 5 minuten duren, anders worden ze taai.
- Zet de mosselen van het vuur, kruid bij met peper en zout (niet te veel) en besprenkel met het sap van een halve citroen.
- Serveer de mosseltjes in de pan met wat stokbrood ernaast.
amai pascale, al die lekkere recepten hier :)
BeantwoordenVerwijderen