Ingrediënten:
- 500 g bloem
- 300 ml (lauw) water
- 15 g verse gist
- 1 eetlepel suiker
- 1/2 theelepel zout
- scheutje olijfolie
- 2 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
- 1 handvol gehakte basilicum
- 250 g kerstomaten
- 1 handvol gehakte basilicum
- olijfolie
- grof zeezout
- Maak op je werkblad een hoopje met de bloem en maak hierin een kuiltje.
- Los in het lauwwarme water de gist op en giet deze in het kuiltje.
- Voeg de suiker en het zout toe. Let wel op! De gist mag niet in direct contact komen met het zout, strooi het zout dus aan de zijkant van je bloem.
- Giet er een scheutje olijfolie in en voeg de droge kruiden en de basilicum toe.
- Meng met een vork geleidelijk de bloem met de rest totdat het deeg een vastere consistentie heeft gekregen.
- Kneed vervolgens het deeg gedurende een tiental minuten, door met de bal van je hand het deeg steeds uit te rekken en vervolgens terug op te bollen. Je voelt de structuur van het deeg snel veranderen. Het deeg wordt minder plakkerig en elastischer.
- Bol het deeg mooi op, strooi er wat bloem over, bedek het met een propere keukenhanddoek en laat het gedurende 1 uur rijzen op een tochtvrije plaats.
- Na een uur zou het deeg ongeveer verdubbeld moeten zijn.
- Sla het deeg terug plat en rol het uit op een bakblik totdat je een rechthoek krijgt van ongeveer 2 cm dik.
- Maak putjes in het deeg met je vingers. Sprenkel wat olijfolie over het deeg en duw dat ook mee in de gaatjes.
- Snijd de kerstomaatjes doormidden en hak de basilicum.
- Leg de kerstomaatjes met de gesneden kant naar boven in de gaatjes op het deeg.
- Duw de basilicum in de andere gaatjes.
- Strooi wat grof zeezout over de focaccia.
- Werk af met nog wat olijfolie.
- Laat dit gedurende een half uur rijzen.
- Bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 minuten of tot goudbruin en krokant.
- Deze focaccia is heerlijk met een slaatje van rucola, tomaatjes, geroosterde pijnboompitten en schilfers parmezaanse kaas. Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten