Warme salade met geroosterde zoete aardappel en kruimelige geitenkaas

Gebruik voor deze salade geen geitenkaas type chavroux (noch de smeerbare, noch de bûche), maar kies voor een iets hardere, kruimelige geitenkaas. Deze soort geitenkaas is vaak iets scherper van smaak en dat zal de nogal zoete, bijna gekarameliseerde geroosterde zoete aardappel mooi in balans brengen.

Voor 4 personen:

Ingrediënten:
  • 4 grote zoete aardappelen
  • 1 1/2 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel gedroogde chilivlokken
  • flinke snuif zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 handen rucola
  • 4 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • 200 g kruimelige geitenkaas (of fetakaas)
  • 3 eetlepels olijfolie (voor de dressing)
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • peper/zout
Werkwijze:
  1. Warm de oven voor op 180°C.
  2. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in vrij grote stukken (ongeveer 2 op 3 cm). Die stukken mogen nogal onregelmatig zijn, want de hoekjes worden dan lekker krokant, terwijl de rest bijna smeuïg wordt.
  3. Wentel de zoete aardappelen in de olijfolie, Italiaanse kruiden, chilivlokken en voeg een flinke snuif zout toe.
  4. Leg de zoete aardappelen op een bakblik. Zorg dat ze niet op elkaar liggen.
  5. Rooster de zoete aardappelen in de oven (180°C) gedurende ongeveer 15 min., draai ze vervolgens en laat ze nog zo'n 10 min. verder roosteren.
  6. De zoete aardappelen zouden zacht moeten zijn en krokante geroosterde oranjebruine randjes moeten hebben.
  7. Zodra de aardappelen klaar zijn, haal ze uit de oven.
  8. Schik de rucola op het bord.
  9. Voeg de geroosterde zoete aardappelen toe.
  10. Maak een dressing met de olijfolie en de balsamicoazijn. Kruid deze met peper en zout.
  11. Lepel de dressing naar smaak over de salade.
  12. Kruimel de geitenkaas (of fetakaas) over de salade.
  13. Werk af met de geroosterde pijnboompitten.
  14. Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten