Antipasti

Ook al blijven de weermannen iets anders herhalen, het is en blijft zomer! Eén manier om de zomerse buien buiten te vergeten, is de zomer op tafel te brengen. Nodig wat vrienden uit en zet een grote schotel antipasti in het midden. Iedereen zal zich even in Toscane wanen en in gedachten de zonnegloed (ook al komt die van dat glaasje rosé teveel) op zijn wangen voelen.

Daarenboven is dit ook helemaal geen werk, het sleutelwoord van deze schotel is 'kwaliteit'. Zorg ervoor dat je kwaliteitsproducten koopt: echte buffelmozzarella, heerlijke Bresaola, kwaliteitsvolle tomaten, ...

Voor 6 personen (als zomerse lunch of uitgebreid voorgerecht)

Hoe begin je eraan:

Koop in de speciaalzaak (als je Leuven kent dan kan je best bij Elsen langsgaan) volgende dingen:
Deze schotel serveerde mijn zus Marie op een feestje!
Het is niet exact wat ik beschreef, maar zo krijg je alvast een idee!
  • 100 g bresaola (dit kost veel, maar je hebt er niet veel van nodig)
  • 2 buffelmozzarella's
  • 150 g gedroogde ham
  • 150 g lekkere salami
  • een stuk parmezaanse kaas
Wat heb je nog nodig:
  • een klein zakje rucola
  • 250 g kerstomaten
  • 200 g olijven
  • 3 puntpaprika's
  • 1 citroen
  • 1 chilipeper
  • een handvol basilicum
  • een aantal blaadjes munt
  • peper/zout
  • olijfolie
  • 1 ciabatta
 Werkwijze: 

Voor de tomaten: 
  1. Snijd de kerstomaten in fijne sneetjes en hak de basilicum.
  2. Meng dit samen en kruid met peper en zout en voeg een scheutje olijfolie toe.
Voor de paprika's:
  1. Zet de grill van je oven op. 
  2. Snijd de paprika's in 2 en verwijder de zaadjes. 
  3. Leg ze op een ovenschotel en steek ze onder de grill totdat de bovenkant donker geblakerd is. 
  4. Haal ze uit de oven en steek de paprika's in een diepvrieszakje. Sluit het diepvrieszakje en laat gedurende een half uurtje rusten. 
  5. Als je de paprika's eruit haalt, kan je heel makkelijk de schil verwijderen. 
  6. Verwijder de schil en snijd de paprika's in dunne slierten. 
  7. Voeg een scheutje olijfolie en wat citroensap toe. 
  8. Kruid met peper en zout. 
Voor de mozzarella:
  1. Scheur de mozzarella in stukken, je mag ze ook snijden als je dat liever doet. 
  2. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak een halve chili in fijne reepjes. 
  3. Snijd enkele blaadjes munt ook in fijne reepjes en rasp de schil van de 1/2 citroen fijn. 
  4. Sprenkel de chilipeper, de munt en de citroen over de mozzarella en werk af met wat peper, zout en een scheutje olijfolie!  
De afwerking:
  1. Neem een grote ronde schotel. 
  2. Leg in het midden een groot handvol rucola. 
  3. Leg aan de ene kant de tomaatjes, aan de andere kant de paprika's. 
  4. Dresseer de mozzarella, de gedroogde ham, salami en bresaola hiertussen. 
  5. Neem een dunschiller en maak mooie schilfers parmezaanse kaas. Leg deze op de rucola. 
  6. Zoek ook een plaatsje voor de olijven. 
  7. Snijd de ciabatta in dunne sneetjes en rooster ze kort onder de grill van de oven. 
  8. Serveer ze erbij. 
  9. Eet en geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten